Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Πραγματοποιήθηκε χθές η εκδήλωση της Σχολής Γονέων Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου με ομιλητή τον Νικήτα Καυκιό και θέμα "πως να βοηθήσω το παιδί μου, βοηθώντας τον/την σύζυγο και τον εαυτό μου".
Ο κλινικός ψυχολόγος κ. Νικήτας Καυκιός άντλησε παραδείγματα από την εμπειρία και την σοφία της πολύχρονης εργασίας του, από τον ίδιο τον εαυτό του και την ζωή του. Μας πρόσφερε την δυνατότητα να διακρίνουμε τις πραγματικές (όχι ωραιοποιμένες) διαστάσεις τόσο του εαυτού μας, όσο και των άλλων. Έθεσε τις σχέσεις μεταξύ των συζύγων και των παιδιών σε μια ρεαλιστική- αντιναρκισσιστική βάση.
Η ώθηση για προσαρμογή στην πραγματικότητα του εαυτού και της αλλότητας (του διαφορετικού άλλου) βοήθησε το υπέροχο κοινό (ικανό να αντέξει αλήθειες) να απενοχοποιηθεί και να απενοχοποιήσει εαυτούς και αλλήλους. Και τούτο στην βάση της ενσυναίσθησης, της αποδοχής ως κατανόησης των αδυναμιών του εαυτού και του άλλου.
Η αποδοχή αυτών που πραγματικά αισθανόμαστε και αυτών που πραγματικά μπορούμε (κίνητρα, ανάγκη, βιολογικά και ψυχικά δεδομένα, καταστάσεις, τραυματικές σχέσεις), αποτελεί το κλειδί για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, να ησυχάζουμε, να προσφέρουμε ειρήνη και χαρά στον εαυτό μας και τους άλλους. Και πάλι όπως μπορούμε.
Περάσαμε πολύ όμορφα σε μία ατμόσφαιρα ζεστή και άνετη. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου